Problemet med stora problem.


Vår värld är fylld av problem. Krig, svält, fattigdom, diskriminering och miljöförstöring är något vi kan läsa om varje dag vi läser tidningen. Eller slösurfar Aftonbladet, fast då får man även stå ut med kändisskvaller vilket är nästan lika hemskt. Så många problem att man bara vill gå och lägga sig. Men vuxna människor tar sig i kragen och löser problem; det är ju det de är till för. Problemet är bara att de riktigt stora problemen inte har någon lösning.

Ta miljöförstöring. Vems fel är det egentligen? Giriga företag? Staten? Okej, det är det. Men det är även ditt fel. Du bidrar till det just nu när du läser det här på en energislukande skärm, din känslokalla jävel. Ditt energibehov gör att vi behöver kol och annat äckelpäckel som förstör vår jord.
"Men jag är ju bara en person! Det jag bidrar med gör ingen skillnad!" tänker du. Hur tror du att alla andra människor på jorden tänker? Miljöförstöring är som veckogammal disk. Vi har alla bidragit till den men få är villiga att göra något åt den.

Att skulden är utspridd över miljontals människor är ett tema som återfinns bland alla stora problem. Om du skulle börja forska efter varför vi fortfarande har svält i världen skulle du finna att det är knas från ekonomiska system till ren mänsklig girighet utspridd över århundranden. Det finns ingen enskild person eller organisation som bär ansvaret. Allt är så krångligt och fördelat att vi inte kan klanka ner på någon för det.

Det är nog därför nazister är så populära att ha som skurkar i berättelser. De är den enda organisationen i modern tid som alla kan hålla med om var onda. Varför letar nazisterna efter maktfulla artefakter i Indiana Jones? För att de är nazister, det säger sig självt.

Nä, stora problem är något vi alltid kommer att leva med. Att de fortfarande finns är svar i sig själv att det inte finns någon lösning. Fanns det en skulle någon ha kommit på den redan. Hantera dem som du gör när du deklarerar. Gör ditt bästa och hoppas det går bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0